Нов обещаващ подход при маточни миоми – витамин D плюс епигалокатехин галат

22.07.2020

Маточните миоми са най-често срещаните доброкачествени тумори при жените. Повечето миоми са асимптомни и не изискват намеса или допълнителни изследвания. Въпреки това, почти една трета от жените с миоми се нуждаят от терапия. Опциите за лечение включват фармакологични подходи или хирургия и зависят от симптоматиката, размера, броя и желанието за бъдеща бременност.
 
Точната причина за миомите все още не е известна, но изглежда, че тяхното развитие и растеж са под влиянието на стероидни хормони. Естрогените и прогестеронът чрез своите ядрени рецептори са основните фактори, иницииращи диференциране на мускулите на матката и анормален растеж, което води до развитие на миоми.
 
Миомите се развиват при жени в детеродна възраст, главно между 35 и 50 години, като честотата в световен мащаб варира между 5,4% и 77%, спрямо различните етнически групи, като жените от афроамерикански произход имат 3-4 пъти по-висок риск от развитие на миоми.
 
Развитието на миомите варира значително в зависимост от възрастта, наследствеността, затлъстяването, хормоналните фактори и факторите на околната среда. Допълнителни фактори на средата, като диетата (особено дефицит на витамин D) и токсини, са обект на текущи изследвания.
 
И специалистите и засегнатите от заболяването дами предпочитат минимално инвазивните процедури или пък прилагането на медикаментозни алтернативи на лечение, когато това е възможно, вместо прилагането на радикална коремна хирургия.
 
Опциите за лечение на миомите зависят от симптомите, размера, броя и желанието за бъдеща бременност. Хирургичните интервенции, като миомектомия, хистеректомия, миолиза, емболизация на маточна артерия и ЯМР – насочвана фокусирана ултразвукова хирургия, обикновено се прилагат при големи миоми.
 
Консервативният подход се състои главно от медикаментозно лечение, като приложение на селективни модулатори, хормони като естропрогестини или прогестогени и нестероидни противовъзпалителни средства.
 
Търсенето на ефективна и щадяща терапия доведе до нови предложения за терапии, които включват витамин D и епигалокатехин галат (EGCG), при лечението на миомите. Дефицитът на витамин D се свързва с по-голямо разпространение на миомите и е свързано с тяхната тежест.
 
Приложението на витамин D при жени с дефицит, доказано редуцира леките симптоми при миома. По същия начин, ежедневният прием на EGCG за 4 месеца намалява размера на миомите при жени в пременопауза.
 
Какво е EGCG?
EGCG е растително съединение – най-разпространеният катехин в чая. Той се съдържа главно в зеления чай, но малки количества присъстват и в лука, ябълките, гроздето, сливите, лешниците, пеканите и рожковия прах. Напоследък употребата му е свързана с голямо и положително въздействие върху здравето, повишавайки вниманието на изследователите по целия свят.
 
Пероралното добавяне на витамин D плюс EGCG и витамин В6, чрез Delphys® може да окаже значително въздействие върху репродуктивното здраве на жените. В действителност, избягването на хирургично лечение позволява на жените да поддържат фертилитета си и да предотвратят усложненията на гинекологично ниво.
 
Този подход е подходящ за подобряване на качеството на живот при заболяване, при което здравословното състояние е значително влошено. Освен това тези резултати предполагат, че наблюдаването на миомата („наблюдение и изчакване“) може да не е най-добрият избор и да бъде предпочетен алтернативен подход.
 
Имайки предвид данните от изследванията, витамин D, EGCG и витамин В6 могат да бъдат използвани за лечението на миоми, предотвратявайки възможен растеж през периода на наблюдението. Освен това, тази нова комбинация може да бъде приложена заедно с друга фармакологична терапия или като предварително лечение преди операция, намалявайки нежеланите ефекти при пациентките.
 
Тя може също да помогне за намаляване на обема на миомите, избягване на хирургичните усложнения и намаляване на рисковете за пациентките.
 
Комбинираният прием на витамин D и EGCG е оптимален подход за лечение на миомите и свързаните симптоми. Проведените проучвания за първи път демонстрират комбинираната им ефективност като обещаващо и иновативно лечение при миоми.
 
Автори и литература: Vitamin D plus epigallocatechin gallate: a novel promising approach for uterine myomas, G. PORCARO, A. SANTAMARIA, D. GIORDANO, P. ANGELOZZI, European Review for Medical and Pharmacological Sciences
 


Източник: https://mamatatkoiaz.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%85%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%be%d0%bc%d0%b8/

Този уеб сайт използва бисквитки. Можете да научите повече тук.
С натискането на бутона "приемам" Вие декларирате , че сте запознати с новата ни Политика за поверителност!
Пиши ни
Свържете се с нас:
Внимание!

Информацията в раздел “Лекарствени Продукти“ е предназначена САМО за медицински специалисти.

Фирма МЛД Трейдинг ЕООД и нейните служители не носят отговорност за каквито и да е резултати и последствия, в това число и за каквито и да е вреди или пропуснати ползи, настъпили като пряка или косвена последица от достъп на лица, които не са медицински специалисти, до информацията, съдържаща се в настоящия раздел.

Влизайки в раздел “Лекарствени продукти” се запознах с горните условия, приемам ги, потвърждавам, че съм медицински специалист и желая да получа достъп до раздела, предназначен само за медицински специалисти.

Моля, изберете: