Ново ефективно лечение дава втори шанс на жени с поликистозен овариален синдром и гестационен диабет

10.07.2022

Поликистозният овариален синдром (ПКОС), известен още като синдром на поликистозните яйчници, е хормонално нарушение при жените в репродуктивна възраст, което засяга 1 от 10 жени по света.
 
Все още не е ясна точната причина за заболяването, но се смята че то се причинява от хормонален дисбаланс. Развитието му се свърза и с фамилна обремененост – майка или сестра, които също са засегнати от синдрома.
 
Диагностицира се въз основа на три различни фактора:
   
При пациентките със синдром на поликистозните яйчници нередовната менструация в много случаи е последвана от безплодие и емоционални разстройства, като например тревожност и депресия. Инсулиновата резистентност и произтичащата от нея метаболитна дисфункция (хиперинсулинемия) се считат за основни отключващи фактори, както при затлъстелите, така и при слабите жени, страдащи от този синдром.
 
Навременното и правилно лечение на синдрома е изключително важно, защото той е една от водещите причини за безплодие при жените.
 
Смята се, че при жените засегнати от поликистоза на яйчниците може да се достигне и до инсулинова резистентност, която пък от своя страна да доведе до аномалии в синтеза на женските полови хормони на яйчниците (стероидогенезата). Този процес може да се контролира с някои прeпарати, които повишават чувствителността към инсулин, като потенциално безопасно и ефикасно дългосрочно лечение.
 
Комбинираното лечение с мио-инозитол и D-хиро-инозитол е изключително ефективно, категорични са специалистите.
 
Това твърдение е подкрепено и от проучване, проведено сред затлъстели жени с установен синдром на поликистозните яйчници. В него участват 46 жени с наднормено тегло и индекс на телесна маса по-голям от 30, при които има установен синдром на поликистoза.
 
При първата група от 21 жени е приложено лечение с комбинирания препарат INOFOLIC® COMBI, LO.LI.PHARMA (съдържащ 550 mg MI, 13,8 mg DCI и 200 µg фолиева киселина), а при втората група е приложен прием на фолиева киселина вместо плацебо. Лечението е с продължителност 6 месеца.
 
Резултатите не закъсняват – жените, при които е приложено комбинираното лечение с мио-инозитол и D-хиро-инозитол, значително подобряват състоянието си, като при тях намалява инсулиновата резистентност и се подобрява способността за овулация.
 
Лечението е ефикасно и при момичета с поликистоза на яйчниците
 
Друго проучване, което обхваща тийнейджърки на възраст от 13 до 19 години, които са приемали мио-инозитол, отчита сериозно намаляване на телесното тегло, както и понижение на индекса на телесна маса и други основни показатели.
 
Това води и до основното заключение на специалистите – приемането на мио-инозитол е безопасен и ефективен метод за превенция и коригиране на метаболитни нарушения при тийнейджърки със синдром на поликистозните яйчници.
 
При комбинирането на мио-инозитол с орални контрацептиви антиандрогенният ефект се повишава, а негативното влияние на контрацептивите върху повишаването на теглото се балансира, като се подобрява метаболитния и хормонален профил.
 
Приемането на мио-инозитол  има положителен ефект и при лечението на гестационен диабет
 
Състоянието на прогресивна инсулинова резистентност по време на бременност е водеща причина за развитието на гестационен диабет. Приемането на мио-инозитол обаче влияе положително и в този случай, доказва ново проучване.
 
Бременните с гестационен диабет, които са приемали мио-инозитол (2 g мио-инозитол + 400 μg фолиева к-на Inofolic® сашета, Lo.Li.Pharma International S.r.l.) в комбинация с диета, напълняват по-малко и имат по-малка или никаква нужда от приемане на инсулин, в сравнение с тези които са били подложени само на по-строг режим на хранене.
 
Важно е да се отбележи, че жените от двете групи са били с еднаква средна възраст и развитие на бременността, както и с еднакъв индекс на телесна маса преди да забременеят. И още – жените, които са приемали мио-инозитол са родили бебетата си в 38.5 гестационна седмица, а тези които само са спазвали хранителен режим – в 35-та.
Този уеб сайт използва бисквитки. Можете да научите повече тук.
С натискането на бутона "приемам" Вие декларирате , че сте запознати с новата ни Политика за поверителност!
Пиши ни
Свържете се с нас:
Внимание!

Информацията в раздел “Лекарствени Продукти“ е предназначена САМО за медицински специалисти.

Фирма МЛД Трейдинг ЕООД и нейните служители не носят отговорност за каквито и да е резултати и последствия, в това число и за каквито и да е вреди или пропуснати ползи, настъпили като пряка или косвена последица от достъп на лица, които не са медицински специалисти, до информацията, съдържаща се в настоящия раздел.

Влизайки в раздел “Лекарствени продукти” се запознах с горните условия, приемам ги, потвърждавам, че съм медицински специалист и желая да получа достъп до раздела, предназначен само за медицински специалисти.

Моля, изберете: