Как да победим вагиналните инфекции?

08.08.2022

Най-честите заболявания на женската полова система са вагиналните инфекции. Те представляват възпаление на вагиналната мукоза, а причинителите са много и разнообразни (най-често инфекциозни агенти: гъбички, трихомони, бактерии, вируси). Причинителите са предимно полово предавани, като най-голяма е честотата на инфекциите сред младите и сексуално активни жени.
 
На практика стандартното лечение на вагиналните инфекции зависи от причинителя им и включва редица локални и орални терапии.
 
Полихексаметилен бигванид (PHMB) е антисептично средство познато отдавна, което е показало добри клинични резултати в различни терапевтични области, включително в гинекологията за лечение на бактериални, гъбични и вирусни инфекции.
 
Вулвовагиналната кандидоза (ВВК) е инфекциозно заболяване на външните полови органи и влагалището на жената, често свързано с вагинално носителство на Candida albicans- добре приспособяема и упорита гъбичка, която колонизира човешката кожа, лигавицата и репродуктивния тракт.
 
В Италия е проведено проучване с цел да се оцени ефикасността на PHMB под формата на вагинален разтвор, при жени с инфекция с Candida. За целта при 40 жени между 18 и 45 години, със симптоми на вагинална кандидоза, е предписана еднократна доза вагинален разтвор Biguanelle®, който те са приложили сами.
 
Жените са тествани преди лечението и след 21 дни в края на проучването. След прилагането на еднократната доза 80% от тях са показали пълно изчистване на инфекцията с Candida; като допълнение всички са съобщили за намаляване или изчезване на симптомите.
 
Бактериалната вагиноза е най-честата вагинална инфекция с честота у нас 27-45% при жените и е свързана с намаляване или липса на лактобацили и развитието на групи бактерии, водещи до дисбаланс на рН на влагалището. Симптомите варират или дори може да няма такива, но най-често срещаните са зачервяване, болка, парене и дискомфорт.
 
През 2017 г. у нас е проведено проучване от екип на УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, с цел да се установи ефикасността и поносимостта от локалното приложение на PHMB-съдържащ разтвор (Biguanelle®) при пациентки с вагинална инфекция. 51 жени с установена бактериална вагиноза, от които 20 бременни, са приложили еднократната доза Biguanelle®.
 
При над 70%, както при бременните, така и при небременните жени, са изчезнали вагиналното течение и сърбеж, а при над 80% – общият дискомфорт и дразнене. След контролния преглед и проведена анкета, жените са съобщили удовлетвореност от бързия ефект и добрата поносимост на препарата.
 
HPV-инфекцията е световен проблем, свързан с развитието на рак на шийката на матката. Устойчивостта на инфекцията е един от основните фактори, отговорни за масовото разпространение. Въпреки, че понякога се наблюдава спонтанно изчистване на инфекцията, жените с лезии на шийката на матката обикновено се насочват за допълнителни изследвания и хирургично лечение, което може да доведе до усложнения. Затова се предпочитат неинвазивни средства и процедури за изчистване на HPV.
 
Проведено е проучване при 100 HPV-положителни жени за оценка на ефекта на полихексаметилен бигуанид (PHMB) за дългосрочно локално лечение на инфекцията. Половината от тях са прилагали шест месеца PHMB-съдържащ гинекологичен разтвор (Biguanelle®) по схема, а останалите не са провеждали лечение за същия период от време.
 
Жените са тествани за HPV на третия месец и в края на проучването, като 90% от прилагалите Biguanelle® са били HPV-отрицателни след 6 месеца. Така лечението с PHMB е безопасен и ефективен подход за пациентки с открита HPV-инфекция и е възможно да се избегнат инвазивни лечения, когато това не е крайно необходимо.
 
Източник: https://mamatatkoiaz.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8/
 
Този уеб сайт използва бисквитки. Можете да научите повече тук.
С натискането на бутона "приемам" Вие декларирате , че сте запознати с новата ни Политика за поверителност!
Пиши ни
Свържете се с нас:
Внимание!

Информацията в раздел “Лекарствени Продукти“ е предназначена САМО за медицински специалисти.

Фирма МЛД Трейдинг ЕООД и нейните служители не носят отговорност за каквито и да е резултати и последствия, в това число и за каквито и да е вреди или пропуснати ползи, настъпили като пряка или косвена последица от достъп на лица, които не са медицински специалисти, до информацията, съдържаща се в настоящия раздел.

Влизайки в раздел “Лекарствени продукти” се запознах с горните условия, приемам ги, потвърждавам, че съм медицински специалист и желая да получа достъп до раздела, предназначен само за медицински специалисти.

Моля, изберете: