Естествената молекула на алфа-липоевата киселина намалява риска от преждевременно раждане

04.09.2022

Алфа липоевата киселина (ALA) е безопасна естествена молекула, която има избирателна имуномодулираща активност, с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Вагинално приложената алфа-липоева киселина оказва противовъзпалителен ефект върху маточната шийка, като предотвратява скъсяването ѝ. Именно възпалението е една от основните причини за ранното раждане.
 
Преждевременното раждане започва с появата на регулярни маточни контракции след прогресивно скъсяване на шийката на матката. Според СЗО, като преждевременно родени се дефинират бебета, родени живи преди приключването на 37 седмица от бременността.
 
В повечето от развитите страни честотата на преждевременното раждане варира от 5% до 10%. То може да бъде свързано с неонатални усложнения, които могат да се проявят веднага или по-късно. Основните последици, допринасящи за дългосрочна заболеваемост, са нарушения като закъсняло развитие на нервната система, церебрална парализа и хронична белодробна болест.
 
Превенцията и лечението на преждевременното раждане изискват навременно установяване на бъдещите майки в риск.
 
Рискът от преждевременно раждане се увеличава с намаляване на дължината на шийката на матката. Ето защо именно дължината на шийката на матката може да се използва като прогноза за подобен проблем.
 
Най-надеждната техника за измерване на цервикалния канал е чрез т.нар трансвагинална сонография. Този метод е и първият избор за оценка на дължината на шийката на матката, който се използва за идентифицирането на жени с риск от преждевременно раждане при едноплодна бременност.
 
Съвременните терапии използват кортикостероиди и токолитици. Приложението на кортикостероиди, обаче, е доказано вредно в различни отношения. Основната терапия за предотвратяване на спонтанните аборти е с прилагане на препрати с прогестерон.
 
Терапевтичните ефекти на прогестерона по време на бременност, в състояние на застрашаващ спонтанен аборт, са одобрени от терапевтичните протоколи, но неговата ефективност е поставена под силно съмнение и критики. Разбира се, от първостепенна важност е да се идентифицира терапия, която е в състстояние да забави значително преждевременното раждане, при намалени или напълно липсващи нежелани ефекти.
 
От друга страна, тъй като преждевременното раждане се причинява от няколко фактора, токолитичните лекарства не са в състояние да повлияят върху всички патофизиологични елементи.
 
Лечение с Алфа-липоева киселина
 
Алфа-липоевата киселина (ALA) е органично сярно съединение. Естествена, безопасна молекула, която, в терапевтични дози, има няколко действия с много ефекти. ALA се синтезира в растенията и животните, но образуването ѝ при хора е много малко. Най-богати на ALA са тъканите, характеризиращи се с наличие на множество митохондрии.
 
Картофите, броколите, спанакът, доматите, брюкселското зеле, грахът и кафявият ориз съдържат големи количества от това съединение, но червеното месо (особено черен дроб, сърце и бъбреци) е най-подходящият източник.
 
Доказано е, че ALA оказва редица имуномодулиращи дейности, полезни за предотвратяването на преждевременното раждане. Това съединение, прилагано перорално или вагинално, е безопасно при терапевтични дози и има ценна биологична активност, която повлиява благоприятно и модулирането на редица механизми, лежащи в основата на заплашващ спонтанен аборт.
 
Вагиналното приложение на ALA е нов подход, който може да осигури директен ефект на ниво вагина и матка.
 
Въз основа на тези предпоставки, се провеждат редица проучвания, насочени към изследване на приложението на ALA при жени в риск от преждевременно раждане.
 
Едно от тях обхваща 60 здрави бременни жени на възраст между 21 и 33 години. Те са включени в две групи: 50 пациентки са получили комбинирано перорално и вагинално лечение на базата на ALA, а 10 са нелекувани.
 
Според изследването, добавянето на ALA през втория триместър на бременността оказва ефективно намаляване на симптоматиката. Едновременно с това предотвратява симптомите на скъсяване на шийката на матката. Приложението на ALA е безопасно в терапевтични дози и то без какъвто и да е нежелан ефект.
 
Лечението с ALA е успешно и за намаляване честотата на преждевременното раждане преди 34-та седмица при жени с отрицателна акушерска анамнеза и при тези с предишно „умерено ранно преждевременно раждане“, като показва относителна ефикасност и при жени с предишно „ранно преждевременно раждане“.
 
Проучването показва, че комбинираното перорално и вагинално приложение на ALA води до статистически значимо подобрение на симптомите, с намалено скъсяване на шийката на матката при пациентки в риск от преждевременно раждане.
Този уеб сайт използва бисквитки. Можете да научите повече тук.
С натискането на бутона "приемам" Вие декларирате , че сте запознати с новата ни Политика за поверителност!
Пиши ни
Свържете се с нас:
Внимание!

Информацията в раздел “Лекарствени Продукти“ е предназначена САМО за медицински специалисти.

Фирма МЛД Трейдинг ЕООД и нейните служители не носят отговорност за каквито и да е резултати и последствия, в това число и за каквито и да е вреди или пропуснати ползи, настъпили като пряка или косвена последица от достъп на лица, които не са медицински специалисти, до информацията, съдържаща се в настоящия раздел.

Влизайки в раздел “Лекарствени продукти” се запознах с горните условия, приемам ги, потвърждавам, че съм медицински специалист и желая да получа достъп до раздела, предназначен само за медицински специалисти.

Моля, изберете: