Приемът на магнезий и алфа-липоева киселина понижава сериозно риска от преждевременно раждане

02.08.2022

Приемът на магнезий и алфа-липоева киселина понижава сериозно риска от преждевременно раждане

Преждевременните маточни контракции са един от основните симптоми, свързани с преждевременно раждане. До този момент ранното диагностициране и откриване на симптомите, както и прилагането на фармакологично лечение, често с вторичен ефект, бяха основен начин на превенция.

Освен намаляване честотата на случаите на раждане преди термин, важна цел на специалистите е да се подобри здравето на майките, както и да се избегнат рисковите фактори по време на бременността. Целта на вторичната превенция пък е ранното идентифициране на възможните рискови фактори за преждевременно раждане и прилагане на подходящо лечение.

Лечението се провежда с определена група лекарства (токолитици), които потискат контракциите. Индивидуалната терапия се състои в избирането на лекарство, което е най-ефикасно за дадения пациент и с минимални странични действия. Повечето от тях обаче имат странични ефекти, които трябва да бъдат взети предвид при избора на подходящо лечение.

Магнезият е жизненоважен за организма елемент (олигоелемент), който играе решаваща роля в повече от 200 различни химични реакции. Допреди няколко години храните бяха богати на магнезий. В наши дни този минерал все по-трудно се набавя с храната, което доведе до дефицит на магнезий при хората.

Доказано е, че по време на периоди на физически или психологически стрес – например при бременност, магнезият е необходим в по-големи количества за организма.

Способността на магнезия да повлияе положително при риск от преждевременно раждане е описана преди повече от 50 години. Клиничните данни показват, че жените, които са имали преждевременно раждане, са били със значително намалени серумни нива на магнезий и намалена пропускливост за калций и магнезий във връзка с обмяната на веществата на феталните мембрани.

Доказано е, че при концентрация от 5 mmol/L магнезиевият сулфат потиска маточните контракции. Въпреки това, до момента, механизмът, по който повлиява родилните контракции все още не е напълно установен.

Едната хипотеза е, че магнезият се конкурира с калция за навлизане в клетките на маточната стена (миометриум) през йонните канали. Проучванията in vitro показват, че магнезият потиска навлизането на извънклетъчен калций, както и освобождаването му вътре в клетките и от там ограничава контракциите на гладката мускулатура.

Алфа липоевата киселина (АЛА/ALA) е органично сярно съединение, което присъства в почти всички храни, но в много ограничено количество, като трудно се усвоява от организма. Включено е в някои хранителни добавки и се използва в медицинската практика.

Възможно е ALA да си взаимодейства добре с магнезия за намаляване на някои от основните фактори, свързани с риска от преждевременно раждане. За доказването на тези свойства е проведено изследване, за да се прецени дали при бременни жени, които приемат комбинация от магнезий и ALA, могат значително да се намалят преждевременните контракции на матката.

Проучването обхваща триста здрави бременни жени от Италия в продължение на една година. Те са на възраст между 23 и 41 години, между 14-та и 34-та гестационна седмица от бременността. 100 от бременните, включили се в проучването са нераждали, а 200 са с повече от едно раждане, по естествен път или с цезарово сечение. 50 от жените пък са имали предшестващи аборти или преждевременно раждане (преди 35 гестационна седмица).

По време на проучването бременните са проследявани на всеки 4 седмици до самото раждане – измервано е кръвното им налягане и са взимани кръвни проби за контролиране здравословното състояние на майката и плода.

В рамките на проучването, 250 от жените са приемали по една таблетка дневно, съдържаща магнезий и ALA (Aleract® LoLi Pharma srl, Италия). 52% от тях не са имали никакви симптоми на преждевременни контракции, а при 28 % те са били единични случаи. Само 20% от жените са имали контракции и са били хоспитализирани за допълнително лечение.
Останалите 50 жени, включени в проучването, са приемали плацебо таблетки. При 60% от тях се е стигнало до допълнително лечение, а 10 са родили преди 35-та седмица. Останалите 20 жени са приемани в болница минимум два пъти за интравенозна терапия.

Резултатите от това проучване ясно показват, че приемането на магнезий и ALA от 14-та седмица на бременността е ефективно за намаляване случаите на преждевременни маточни контракции и свързаната с това хоспитализация и понижава риска от преждевременно раждане.

Този уеб сайт използва бисквитки. Можете да научите повече тук.
С натискането на бутона "приемам" Вие декларирате , че сте запознати с новата ни Политика за поверителност!
Пиши ни
Свържете се с нас:
Внимание!

Информацията в раздел “Лекарствени Продукти“ е предназначена САМО за медицински специалисти.

Фирма МЛД Трейдинг ЕООД и нейните служители не носят отговорност за каквито и да е резултати и последствия, в това число и за каквито и да е вреди или пропуснати ползи, настъпили като пряка или косвена последица от достъп на лица, които не са медицински специалисти, до информацията, съдържаща се в настоящия раздел.

Влизайки в раздел “Лекарствени продукти” се запознах с горните условия, приемам ги, потвърждавам, че съм медицински специалист и желая да получа достъп до раздела, предназначен само за медицински специалисти.

Моля, изберете: